Waarvoor worden wapeningsnetten gebruikt?

Wapeningsnetten

De kans is erg groot dat je nog nooit van een wapeningsnet hebt gehoord. Dit is natuurlijk niets om je voor te schamen. De term wordt namelijk bijna niet gebruikt door mensen die niet met deze sector te maken hebben. Dit komt doordat het vakjargon is en voornamelijk in de bouwsector wordt gebruikt. In de meeste gevallen worden deze netten gebruikt om scheurvorming te voorkomen in een bepaald object. In dit geval wordt er vaak voor gekozen om wapeningsnetten toe te passen.

Hoe werkt beton?

Erg weinig mensen zullen weten wat wapening exact inhoudt. De kans is groot dat veel mensen direct denken aan vechten of een oorlog. Dit is natuurlijk niet het geval. Wapening is een stalen draad die wordt gebruik om scheurvorming te voorkomen. Wanneer je deze draden samengevoegd wordt dit ook wel een wapeningsnet genoemd. Voordat je kunt begrijpen wat wapening doet, is het natuurlijk eerst van belang dat je weet hoe beton precies werkt. Beton is een veel gebruikte materiaalsoort. Het voordeel van beton is dat het veel drukkrachten op kan vangen. Hierdoor worden veel woningen gefundeerd op beton. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel andere objecten in de bouw gemaakt van beton. Het nadeel van deze materiaalsoort is dat het geen trekkrachten op kan vangen. Echter komt het geregeld voor dat er trekkrachten op een betonnen materiaalsoort voorkomen. Om deze trekkrachten toch op te kunnen vangen kiezen experts ervoor om wapening aan te brengen.

Wapeningsnetten nemen de trekkrachten op

Het wapeningsstaal wordt dus gebruik om de trekkrachten op te nemen. Dit komt doordat het staal erg goed bestemd is tegen deze trekkrachten. Door de combinatie van wapeningsstaal en beton, krijg je dus een goed materiaal dat bestemd is tegen druk- en trekkrachten. Echter is de hoeveelheid van de op te nemen trekkrachten erg afhankelijk van de dikte van het staal. Daarnaast is natuurlijk ook de kwaliteit van het staal erg relevant voor de sterkte van het materiaal. Hoe groter de diameter en hoe hoger de kwaliteit van het staal, hoe meer trekkrachten de wapening op kan nemen. Dit geldt natuurlijk ook zo voor beton. Hoe dikker het object van beton en hoe hoger de kwaliteit van het beton, hoe meer druk het materiaal op kan nemen.

Wapeningsstaven samenvoegen

Wapeningsstaven samenvoegen

Sinds een aantal jaar kiezen veel experts ervoor om meerdere wapeningsstaven samen te voegen tot één geheel. Het gevolg hiervan is dan ook dat het makkelijk is om de wapening vooraf te kunnen berekenen. Doordat je de gewenste hoeveelheid wapening vooraf goed berekent, weet je naderhand dus ook hoeveel wapening je in de beton aan moet brengen. Je wilt namelijk niet te veel wapening in de beton, dit kost erg veel geld. Daarnaast zorgt dit er ook nog eens voor dat de drukkrachten van het object te ver omlaag gaan en er hierdoor scheurvorming optreedt. Wanneer je deze wapeningsstaven aan elkaar voegt om deze voordat het beton wordt gestort aan te kunnen brengen, noem je dit het vlechten van wapening. Als gevolg van het vlecht ontstaan dus de wapeningsnetten.