Experiment met wiet kweken

Experiment met wiet kweken

De Nederlandse overheid gaat aan de slag met een experiment rondom wiet kweken. Het is niet zo dat de overheid nu zelf gaat kweken. Dat laat het nog altijd over aan specialisten en zaad leveranciers zoals Gold Seeds. Wel is het zo dat gekeken wordt naar de beste manier om dit legaal in te richten. Het feit dat kweken en leveren nog altijd als illegaal wordt gezien volgens het gedoogbeleid, past niet meer bij de huidige visie hierop. Daarom zijn er verschillende partijen uitgekozen die meewerken aan het experiment. Daaronder zijn bijvoorbeeld diverse telers, maar ook meerdere coffeeshops in Nederland.

Andere kijk op het kweken

Door het experiment door te voeren, wordt op een andere manier naar wiet kweken gekeken. Het is vooral belangrijk dat de kwaliteit op een goede manier gewaarborgd blijft. Doordat dit door professionele telers gedaan kan worden, op een legale wijze, wordt een deel van de branche flink gedecriminaliseerd. Dit is een voordeel. Want op die wijze kan je er zeker van zijn dat de gemeenten waarin de coffeeshops zich bevinden ook een deel van de problemen rondom de shops kwijtraken. Dit maakt het werken met bedrijven met vergunningen wel ook heel belangrijk. Al gaat het om meer.

Enige tijd in de maak

Het wietexperiment of de wietproef, zoals het ook genoemd wordt, komt niet uit het niets. De Nederlandse overheid is hier al enige jaren mee bezig. Al in 2017 werd het in het regeerakkoord opgenomen. In 2018 volgde al ene advies van een onafhankelijke commissie op dit gebied. Inmiddels is het dus ook zo dat de gemeenten en coffeeshops bekend zijn. Zoals ook duidelijk is welke telers een juiste aanvraag hebben ingediend. Waarbij dan ook gekeken is of het bedrijf kan bieden wat gevraagd wordt. Dit zijn allemaal zaken die al enige tijd in ontwikkeling zijn geweest.  

Het monitoren van de ontwikkelingen

Bij het experiment hoort natuurlijk ook het onderzoeken van de resultaten en uitwerkingen. Daarom worden alle zaken nauw gemonitord door de overheid. De bedoeling is dat uit het experiment een goede werkwijze komt rollen die voor alle coffeeshops in alle gemeenten kan gaan gelden. Op die manier kan de criminaliteit uit dit deel van de branche worden geweerd. De illegaliteit behoort dan tot het verleden. Waardoor het voor telers, coffeeshops, gemeentes en consumenten allemaal een stuk aantrekkelijker en gemakkelijker wordt. Dit is uiteindelijk de belangrijkste factor in het geheel. Dit is dan ook wat naar voren moet komen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*