Een goede rolstoel

rolstoel

Er zijn verschillende situaties waarbij een rolstoel wenselijk is. Het verschil zit hem onder andere in of het tijdelijk of blijvend is. In beide situaties is prettig als de rolstoel van hoge kwaliteit is. Je zit er namelijk hele dagen in en een goede houding is dan van groot belang. Wanneer je een rolstoel wilt kopen is het daarom belangrijk dat je op een aantal zaken goed let. 

Waar let je op bij het kopen van een rolstoel?

Een rolstoel kopen is een klus waar best veel tijd in kan zitten. Zoals hierboven omschreven is het van belang dat je er hele dagen in kunt zitten, zonder lichamelijke klachten te krijgen. Op het moment dat je een rolstoel gaat kopen, kun je hier advies over krijgen. De meest voorkomende redenen om een rolstoel in gebruik te nemen zijn; ouderdom, revalidatie en een blijvende handicap. In al deze situaties zul je een andere lichtgewicht rolstoel nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk om vooraf vast te stellen of je veel op reis wilt gaan met de rolstoel. Als dit het geval is, zul je een rolstoel moeten hebben die je eenvoudig mee kunt nemen. Een klap rolstoel is dan een goede keuze. Naast het vervoer kan het ook zijn dat je erg sportief bent. Als je graag nog wilt kunnen sporten, zul je een sportrolstoel moeten kopen. Sportrolstoelen zijn er in verschillende vormen en maten. 

De afmetingen van een rolstoel

Een rolstoel moet groot genoeg zijn om voor comfort te zorgen. Daarnaast moet hij ook niet in de weg staan. De grootte van een rolstoel is ook afhankelijk van de persoon die hem moet gebruiken. Zo is er voor een groter iemand een grotere rolstoel nodig. Een breedte van 50 centimeter is gebruikelijk en wordt als prettig gezien. Naast de ruimte die prettig is, moet de rolstoel ook in het huis passen. Het kan zijn dat er in huis erg weinig ruimte is en de rolstoel voornamelijk in huis gebruikt gaat worden. In dat geval is een iets kleinere rolstoel prettiger. Daarnaast dient een rolstoel voor in huis erg wendbaar te zijn. Zo kun je optimaal gebruik maken van de rolstoel en is het gebruikersgemak vele malen hoger. 

Goede accessoires

Het kan ook zijn dat je al een goede rolstoel hebt, maar net even wat comfort mist. In dat geval is het mogelijk om bijvoorbeeld een kussentje te kopen voor de rolstoel. Hiermee zit je net wat lekkerder en zul je op een fijnere manier de dag doorkomen. Zo’n kussen is sterk aan te raden wanneer je veel pijn hebt. Veel mensen die een rolstoel gebruiken voor de revalidatie, gebruiken ook zo’n kussen. Wanneer je een rolstoelkussen wilt kopen, is het van belang dat je dit bij een betrouwbare verkoper doet. Zo zul je er erg lang op zitten en is het prettig als de kussen van hoge kwaliteit is.